Bubblor är det bästa vi vet. Varje år låter vi den största delen av skörden bli mousserande vin. Allt görs enligt traditionell metod, eller Champagne-metoden som den också kallas. Den allra första musten som rinner ur druvorna jäser vi på ståltank eller ekfat. Sen fortsätter vi med en andra jäsning på flaska i minst 18 månader innan vi degorgerar.
VINPROVNINGAREtt växtår med något svalare sommartemperaturer vid inlandsodlingen. Här fick druvorna kämpa hårdare för att till slut nå mognad. 15 minuter västerut längs kusten var soltimmarna fler vilket gav bättre förutsättningar för druvorna vid kustodlingen. Skillnaderna på fälten påminner en del om växtåret 2020. Totalt landade vi på 28 ton med fin kvalitet.
Sen start på säsongen. Knopparna på Pengakullen brast den 19 maj. Resten av månaden och hela juni gav milt väder och ingen frost. Full blomning den 5 Juli. Temperaturmässigt höll sig sommaren jämn och fin och bjöd inte på några större svårigheter. Skörden på Pengakullen startade den 13 september och tog cirka en vecka. Sedan hoppade vi vidare till Morup och fortsatte ytterligare en vecka. Totalt 19,5 ton druvor från Ästad och 11,5 ton från Morup. Rekordstora skördar som gjort att vi vuxit ur vårt vineri – men kan producera stora mängder vin framöver!
Sval vår, varm försommar, kall högsommar och så en varm brittsommar. 2020 var ett dramatiskt år. På kustodlingen i Morup skördades gula, nästintill genomskinliga druvor, med tunna skal. På Ästads inlandsodling fick vi istället gröna, hårda druvor med desto mindre vätska. Drygt 14 ton druvor plockades in totalt – och detta med överraskande fina värden. Lågt pH, hög syra och lägre sockernivåer än vanligt. Det svala växtåret hindrade alltså sockret från att skena iväg alltför tidigt. Faktum är att 2020 blev ett riktigt bra år för mousserande, trots allt.
Ett tuffare år jämfört med det varma 2018. Knopparna brast den 30 april, och maj månad inleddes med en veckas dramatisk nattfrost. Maj och juni höll sig svala och blomningen var färdig den 3 juli. Högsommaren blev däremot varm och fin. Efter några avslutande veckor med enstaka regn kunde vi påbörja skörden den 20 september. Totalt plockade vi in åtta ton druvor.
Växtåret 2018 började försiktigt. Vintern höll sig kvar ända in i april, men sen kom sommaren för att stanna. Solen och rekordvärmen ville aldrig ta slut, vilket till slut stressade rankorna mot slutet av säsongen. Solaris trivs ju bättre i något svalare klimat. Som tur var höll sig ändå syran hög och sockernivåerna låga. Hela 12.600 kg druvor skördades och vi gjorde mousserande vin, stilla viner och för första gången vår egen gårdsvinäger.
Sommaren som aldrig riktigt kom. Knopparna brast först den 18 maj och följdes av en sval försommar. Blomningen drog ut på tiden och druvklasarna tog aldrig riktigt fart. Vi väntade och väntade, men sommaren 2017 dök aldrig upp. När vi till slut skördade i oktober fick vi bara in 550 kg. Ett förlorat år som dock gav en del erfarenhet.
Våren kom tidigt och var ovanligt varm. Knopparna sprack redan den 9 maj och mådde riktigt bra i vårsolen. Vi kunde också se att stockarna hade klarat sig bra från det svåra 2015. Efter en stabil och torr sommar var druvorna i perfekt balans för skörd redan den 8 september. Riktigt bra skörd på tre ton druvor av högsta kvalitet och en härlig revansch från 2015.
Ett tufft år på fältet. Våren lät vänta på sig och knopparna brast först den 18 maj. Det svala vädret fortsatte in i både juni och juli, vilket påverkade den viktiga blomningen. Augusti gav däremot ett efterlängtat högtryck och satte ordentlig fart på tillväxten. Tyvärr chockades vi av kraftiga hagelstormar där hälften av skörden försvann över en natt. Under två dagars skördearbete tog vi in det som fanns kvar – 800 kilo friska och perfekt mogna druvor.
Så odlar vi Läs mer om druvan Solaris, de olika odlingarna på Ästad och vilka som jobbar med våra viner.
Prova Ästad Vingårds viner från ekologiska odlingar. De flesta av våra viner finns på glas!
Boka ett paket och koppla av med en lugn stund på vingården.