Våra viner. Svenska viner från ekologisk odling - Ästad Vingård Våra viner. Svenska viner från ekologisk odling - Ästad Vingård

EKOLOGISKA VINER FRÅN HALLAND

Bubblor är det bästa vi vet! Varje år låter vi den största delen av skörden bli mousserande vin. Allt görs enligt traditionell metod, eller Champagne-metoden som den också kallas. Den allra första musten som rinner ur druvorna jäser vi på ståltank eller ekfat. Sen fortsätter vi med en andra jäsning på flaska i minst 18 månader innan vi degorgerar.

VINPROVNINGAR

ÅRGÅNG 2020

Sval vår, varm försommar, kall högsommar och så en varm brittsommar. 2020 var ett dramatiskt år. På kustodlingen i Morup skördades gula, nästintill genomskinliga druvor, med tunna skal. På Ästads inlandsodling fick vi istället gröna, hårda druvor med desto mindre vätska. Drygt 14 ton druvor plockades in totalt – och detta med överraskande fina värden. Lågt pH, hög syra och lägre sockernivåer än vanligt. Det svala växtåret hindrade alltså sockret från att skena iväg alltför tidigt. Faktum är att 2020 kan bli ett riktigt bra år för mousserande, trots allt.

ÅRGÅNG 2019

Knopparna brast den 30 april, och maj månad inleddes med en veckas dramatisk nattfrost. Vårvädret 2019 bjöd inte på någon värme att tala om, och blomningen blev tyvärr en utdragen historia. Innan blomningen var färdig den 3 juli hade vi tappat cirka 30-50 procent av druvanlagen. Högsommaren blev däremot en solskenshistoria. Det skulle dock vända snabbt igen, för augusti och september gav stora mängder regn och vi blev oroliga för röta. Skörden påbörjades den 20 september och vi plockade in åtta ton druvor under fyra mycket kalla dagar.

FILM FRÅN SKÖRDEN

ÅRGÅNG 2018

Växtåret 2018 började försiktigt. Vintern höll sig kvar ända in i april, men sen kom sommaren för att stanna. Solen och rekordvärmen ville aldrig ta slut, vilket till slut stressade rankorna mot slutet av säsongen. Solaris trivs ju bättre i något svalare klimat. Som tur var höll sig ändå syran hög och sockernivåerna låga. Hela 12.600 kg druvor skördades och vi gjorde mousserande vin, stilla viner och en superlokal vinäger.

FILM FRÅN SKÖRDEN PRODUKTBLAD

ÅRGÅNG 2017

Sommaren som aldrig riktigt kom. Knopparna brast först den 18 maj och följdes av en sval försommar. Blomningen drog ut på tiden och druvklasarna tog aldrig riktigt fart. Vi väntade och väntade, men sommaren 2017 dök aldrig upp. När vi till slut skördade i oktober fick vi bara in 550 kg. Ett förlorat år som dock gav en del erfarenhet.

PRODUKTBLAD

ÅRGÅNG 2016

Våren kom tidigt och var ovanligt varm. Knopparna sprack redan den 9 maj och mådde riktigt bra i vårsolen. Vi kunde också se att stockarna hade klarat sig bra från det svåra 2015. Efter en stabil och torr sommar var druvorna i perfekt balans för skörd redan den 8 september. Riktigt bra skörd på tre ton druvor av högsta kvalitet och en härlig revansch från 2015.

PRODUKTBLAD

ÅRGÅNG 2015

Ett tufft år på fältet. Våren lät vänta på sig och knopparna brast först den 18 maj. Det svala vädret fortsatte in i både juni och juli, vilket påverkade den viktiga blomningen. Augusti gav däremot ett efterlängtat högtryck och satte ordentlig fart på tillväxten. Tyvärr chockades vi av kraftiga hagelstormar där hälften av skörden försvann över en natt. Under två dagars skördearbete tog vi in det som fanns kvar – 800 kilo friska och perfekt mogna druvor.

PRODUKTBLAD

ÅRGÅNG 2014

Första skörden!

PRODUKTBLAD

BOKA ETT BESÖK PÅ ÄSTAD VINGÅRD

Lediga rum hittar du enklast i vår onlinebokning!

BOKA ONLINE