fbpx

Ästad Vingård

Våra viner

Ekologiska viner från halland

Bubblor är det bästa vi vet! Varje år låter vi den största delen av skörden bli mousserande vin. Allt görs enligt traditionell metod, eller Champagne-metoden som den också kallas.

Den allra första musten som rinner ur druvorna jäser vi på ståltank och fortsätter med en andra jäsning på flaska. Vinet får ligga på mage i minst 18 månader innan vi degorgerar. Lagring sker på både ståltank och ekfat, beroende på växtåret och druvornas karaktär för året. Vid stora skördar gör vi även stilla viner.

ÅRGÅNG 2019

Ej buteljerat ännu! Vinet från skörden 2019 ligger fortfarande på tank. Planen just nu är att enbart göra mousserande vin från det här året, undantaget ett fat från kustodlingen i Morup. Se film från skörden 2019.

årgång 2018

Växtåret 2018 började försiktigt. Vintern höll sig kvar ända in i april, men sen kom sommaren för att stanna. Solen och rekordvärmen ville aldrig ta slut, vilket till slut stressade rankorna mot slutet av säsongen. Solaris trivs ju bättre i något svalare klimat. Som tur var höll sig ändå syran hög och sockernivåerna låga. Hela 12.600 kg druvor skördades och vi gjorde mousserande vin, stilla viner och en superlokal vinäger. Se film från skörden 2018.

Mousserande viner
Freerun cuvée
En blandning mellan vin som fått jäsa på ek och stål. Andrajäsning på flaska. Ej degorgerat än.
12,5% alk, 0 g/l socker.

Freerun fat
Jäst och lagrad på gamla fat. Andrajäsning på flaska. Ej degorgerat än.
12,5% alk, 0 g/l socker.

Press M (experiment)
Pressmust jäst på stål. Andrajäsning på flaska. Ett experiment för att se om vi kan göra ett lite enklare mousserande vin för tidigare konsumtion.

Press Q (experiment)
Pressmust jäst på stål. Andrajäsning på flaska, men med en annan jäst.

Stilla viner
Stilla 0015
Jäst på stål. En ensam tank från den första skördedagen som var fruktigare än övriga. Buteljerades ensam för tidigare släpp!
11% alk, 0 g/l socker.

Stilla 0016
Blandning av vin som fått jäsa på stål och fat. Något mer komplext än 0015 och förhoppningsvis med bättre lagringspotential.
11,5% alk, 0 g/l socker.

ÅRGÅNG 2017

Sommaren som aldrig riktigt kom. Knopparna brast först den 18 maj och följdes av en sval försommar. Blomningen drog ut på tiden och druvklasarna tog aldrig riktigt fart. Vi väntade och väntade, men sommaren 2017 kom aldrig. När vi till slut skördade i oktober fick vi bara in 550 kg. Ett förlorat år som dock gav en del erfarenhet.

Mousserande viner
Freerun
Jäst på stål. Andrajäsning på flaska. Ej degorgerat än.
12,5% alk, 0 g/l socker.

Stilla viner
Stilla fat
Jäst och lagrad på fat.
11,5% alk, 0 g/l socker.

ÅRGÅNG 2016

Våren kom tidigt och var ovanligt varm. Knopparna sprack redan den 9 maj och mådde riktigt bra i vårsolen. Vi kunde också se att stockarna hade klarat sig bra från det svåra 2015. Efter en stabil och torr sommar var druvorna i perfekt balans för skörd redan den 8 september. Riktigt bra skörd på tre ton druvor av högsta kvalitet och en härlig revansch från 2015.

Mousserande viner
Freerun Cuvée
En blandning mellan vin som jäst på ek och stål. Andrajäsning på flaska. Ej degorgerat än.
12,5% alk, 0 g/l socker.

Freerun Fat
Jäst på fat. Andrajäsning på flaska. Ej degorgerat än.
12,5% alk,  0 g/l socker.

Freerun Stav
Jäst på stål med ekstavar (sista gången vi experimenterade med stavar för att fullt gå över till fat). Andrajäsning på flaska. Ej degorgerat än.
12,5% alk, 0 g/l socker.

Stilla viner
Halvtorrt
Jäst på stål. Avbrutit jäsningen genom att kyla ner tankarna.
11% alk, 8 g/l socker.

Stilla fat
Jäst och lagrat på fat.
11,5%, 0 g/l socker.

ÅRGÅNG 2015

Ett tufft år på fältet. Våren lät vänta på sig och knopparna brast först den 18 maj. Det svala vädret fortsatte in i både juni och juli, vilket påverkade den viktiga blomningen. Augusti gav däremot ett efterlängtat högtryck och satte ordentlig fart på tillväxten. Tyvärr chockades vi av kraftiga hagelstormar där hälften av skörden försvann över en natt. Under två dagars skördearbete tog vi in det som fanns kvar – 800 kilo friska och perfekt mogna druvor.

Mousserande viner
Freerun
Jäst på stål. Ekstavar. Malolaktisk jäsning. Andrajäsning på flaska. Degorgerades mellan 16 och 24 månader på jästfällningen.
12,0% alk, 0 g/l socker.

Stilla viner
Halvtorrt
Jäst på stål. Avbrutit jäsningen genom att kyla ner tankarna.
10% alk, 15 g/l socker.

ÅRGÅNG 2014

Första skörden!

Mousserande viner
Freerun
Jäst på stål. Malolaktisk jäsning. Andrajäsning på flaska. Degorgerats i omgångar där sista batchen legat runt 4 år på mage.
12,5% alk, 0 g/l socker.

Freerun Ek
Samma som freerun, fast med ekstavar.

Freerun Cuvée
Blandning mellan “Freerun ek” och “Freerun”.

Stilla viner
Halvtorrt
Jäst på stål. Avbrutit jäsningen genom att kyla ner tankarna.
10% alk, 19 g/l socker.

Stilla Ek
Jäst på stål. Ekstavar från samma franska tunnbinderi som vi idag istället köper ekfat av. Malolaktisk jäsning.
12% alk, 0 g/l socker.

M18h (experiment)
Skalkontakt 18h innan pressning. Jäst på stål. Malolaktisk jäsning.
12% alk, 0 g/l socker.

Våra vingårdar

Läs mer om druvan Solaris, de olika odlingarna på Ästad och vilka som jobbar med våra viner.

LÄS MER

Vandringar & provningar

Följ med en sommelier ut på vinfältet och lär dig mer om vinodling i Halland. Eller prova gårdens vin på en vinprovning.

LÄS MER

vingårdspaket

Boka ett Vingårdspaket och koppla av med härligt vingårdsliv. Innehåller vingårdsvandring, vinprovning, 4-rätters, övernattning och en härlig frukost.

VINGÅRDSPAKET

Besök oss

Boka ett besök på vår vingård

Är du intresserad av att besöka vår vingård? Kontakta oss på info@astadvingard.se alternativt på 0340-46061.

TILL VÅR ONLINEBOKNING