fbpx

Ästad Vingård

Våra viner

Ekologiska viner från halland

Bubblor är det bästa vi vet. Varje år låter vi den största delen av skörden bli mousserande vin. Allt görs enligt traditionell metod, eller Champagne-metoden som den också kallas.

Druvmusten jäser och lagrar vi på ståltank, ekfat eller betongägg. Mousserande vinet fortsätter med en andra jäsning på flaska och får ligga på mage i minst 18 månader innan vi degorgerar. Vid stora skördar gör vi även stilla viner.

ÅRGÅNG 2020

Våren var så sval att vinstockarna knappt ville vakna. Den 18 maj (rekordsent) brast till slut knopparna. Samtidigt tittade solen fram och nästan hela juni blev en fin sommarmånad.

Omkring midsommar tackade värmen för sig och tog semester. Vid det här laget var Morup färdig med sin blomning, men Ästad hade bara kommit halvvägs.

I augusti kom sommaren tillbaka, om än bara med några solglimtar. Mognaden gick långsamt och fälten gallrades hårt, innan vi till slut skördare i slutet av september.

Skörd
Ästads inlandsodling, 7 800 kg
Morups kustodling, 6 500 kg

Fälten gav stor skillnad på utseende och smak. I Morup skördades gula, nästan genomskinliga druvor med tunna skal. På Ästads inlandsodling fick vi desto grönare, hårdare druvor med mindre vätska.

Två olika karaktärer, men genomgående fina värden. Lågt pH, hög syra och lägre sockernivåer än vanligt. Det svala växtåret hindrade alltså sockret från att skena iväg alltför tidigt, och 2020 kan faktiskt kan bli ett riktigt bra år för mousserande.

Mousserande viner på gång
Freerun Cuvee

Max Pet Nat 2020

Loreen Pet Nat 2020

 

ÅRGÅNG 2019

Mousserande viner
Vintage cuvée
En blandning mellan vin som fått jäsa på ek och stål. Andrajäsning på flaska. Ej degorgerat än.
-% alk, 0 g/l socker.

Vintage ek
Ett selekterat fat, utvalt för sin unika karaktär. Jäst och lagrat på ek. Andrajäsning på flaska. Ej degorgerat än.
-% alk, 0 g/l socker.

NV Cuvée (experiment)
Pressmust jäst på stål och ek. Andrajäsning på flaska. Vårt experiment från 2018 visade stor potential och här kommer ett vin som kan ligga kortare tid på mage. Cuvéen kommer i förlängningen bestå av ett flertal årgångar för att bygga komplexitet och jämna ut årgångsvariationen. Ej degorgerat ännu.
-% alk, 0 g/l socker.

Stilla viner
Morup LH


Första skörden från Morup. Druvor skördade med hög mognad för att få ett kraftigare stilla vin. Musten jäst och lagrad i 10 månader på ett nytt franskt fat.
13,5% alk, 0 g/l socker.


Se film från skörden 2019

årgång 2018

Växtåret 2018 började försiktigt. Vintern höll sig kvar ända in i april, men sen kom sommaren för att stanna. Solen och rekordvärmen ville aldrig ta slut, vilket till slut stressade rankorna mot slutet av säsongen. Solaris trivs ju bättre i något svalare klimat. Som tur var höll sig ändå syran hög och sockernivåerna låga. Hela 12.600 kg druvor skördades och vi gjorde mousserande vin, stilla viner och en superlokal vinäger.

Mousserande viner
Freerun cuvée
En blandning mellan vin som fått jäsa på ek och stål. Andrajäsning på flaska. Ej degorgerat än.
12,5% alk, 0 g/l socker.

Freerun fat
Jäst och lagrad på gamla fat. Andrajäsning på flaska. Ej degorgerat än.
12,5% alk, 0 g/l socker.

Press M (experiment)
Pressmust jäst på stål. Andrajäsning på flaska. Ett experiment för att se om vi kan göra ett lite enklare mousserande vin för tidigare konsumtion.

Press Q (experiment)
Pressmust jäst på stål. Andrajäsning på flaska, men med en annan jäst.

Stilla viner
Stilla 0015
Jäst på stål. En ensam tank från den första skördedagen som var fruktigare än övriga. Buteljerades ensam för tidigare släpp!
11% alk, 0 g/l socker.

Stilla 0016
Blandning av vin som fått jäsa på stål och fat. Något mer komplext än 0015 och förhoppningsvis med bättre lagringspotential.
11,5% alk, 0 g/l socker.

Se film från skörden 2018

ÅRGÅNG 2017

Sommaren som aldrig riktigt kom. Knopparna brast först den 18 maj och följdes av en sval försommar. Blomningen drog ut på tiden och druvklasarna tog aldrig riktigt fart. Vi väntade och väntade, men sommaren 2017 kom aldrig. När vi till slut skördade i oktober fick vi bara in 550 kg. Ett förlorat år som dock gav en del erfarenhet.

Mousserande viner
Freerun
Jäst på stål. Andrajäsning på flaska. Ej degorgerat än.
12,5% alk, 0 g/l socker.

Stilla viner
Stilla fat
Jäst och lagrad på fat.
11,5% alk, 0 g/l socker.

ÅRGÅNG 2016

Våren kom tidigt och var ovanligt varm. Knopparna sprack redan den 9 maj och mådde riktigt bra i vårsolen. Vi kunde också se att stockarna hade klarat sig bra från det svåra 2015. Efter en stabil och torr sommar var druvorna i perfekt balans för skörd redan den 8 september. Riktigt bra skörd på tre ton druvor av högsta kvalitet och en härlig revansch från 2015.

Mousserande viner
Freerun Cuvée
En blandning mellan vin som jäst på ek och stål. Andrajäsning på flaska. Ej degorgerat än.
12,5% alk, 0 g/l socker.

Freerun Fat
Jäst på fat. Andrajäsning på flaska. Ej degorgerat än.
12,5% alk,  0 g/l socker.

Freerun Stav
Jäst på stål med ekstavar (sista gången vi experimenterade med stavar för att fullt gå över till fat). Andrajäsning på flaska. Ej degorgerat än.
12,5% alk, 0 g/l socker.

Stilla viner
Halvtorrt
Jäst på stål. Avbrutit jäsningen genom att kyla ner tankarna.
11% alk, 8 g/l socker.

Stilla fat
Jäst och lagrat på fat.
11,5%, 0 g/l socker.

ÅRGÅNG 2015

Tufft år på fältet. Våren lät vänta på sig och knopparna brast först den 18 maj. Det svala vädret fortsatte in i både juni och juli, vilket påverkade den viktiga blomningen. Augusti gav däremot ett efterlängtat högtryck och satte ordentlig fart på tillväxten. Tyvärr chockades vi av kraftiga hagelstormar där hälften av skörden försvann över en natt. Under två dagars skördearbete tog vi in det som fanns kvar – 800 kilo friska och perfekt mogna druvor.

Mousserande viner
Freerun
Jäst på stål. Ekstavar. Malolaktisk jäsning. Andrajäsning på flaska. Degorgerades mellan 16 och 24 månader på jästfällningen.
12,0% alk, 0 g/l socker.

Stilla viner
Halvtorrt
Jäst på stål. Avbrutit jäsningen genom att kyla ner tankarna.
10% alk, 15 g/l socker.

ÅRGÅNG 2014

Första skörden!

Mousserande viner
Freerun
Jäst på stål. Malolaktisk jäsning. Andrajäsning på flaska. Degorgerats i omgångar där sista batchen legat runt 4 år på mage.
12,5% alk, 0 g/l socker.

Freerun Ek
Samma som freerun, fast med ekstavar.

Freerun Cuvée
Blandning mellan “Freerun ek” och “Freerun”.

Stilla viner
Halvtorrt
Jäst på stål. Avbrutit jäsningen genom att kyla ner tankarna.
10% alk, 19 g/l socker.

Stilla Ek
Jäst på stål. Ekstavar från samma franska tunnbinderi som vi idag istället köper ekfat av. Malolaktisk jäsning.
12% alk, 0 g/l socker.

M18h (experiment)
Skalkontakt 18h innan pressning. Jäst på stål. Malolaktisk jäsning.
12% alk, 0 g/l socker.

Våra vingårdar

Läs mer om druvan Solaris, de olika odlingarna på Ästad och vilka som jobbar med våra viner.

LÄS MER

Vandringar & provningar

Följ med en sommelier ut på vinfältet och lär dig mer om vinodling i Halland. Eller prova gårdens vin på en vinprovning.

LÄS MER

vingårdspaket

Boka ett Vingårdspaket och koppla av med härligt vingårdsliv. Innehåller vingårdsvandring, vinprovning, 4-rätters, övernattning och en härlig frukost.

VINGÅRDSPAKET

Besök oss

Boka ett besök på vår vingård

Är du intresserad av att besöka vår vingård? Kontakta oss på info@astadvingard.se alternativt på 0340-46061.

TILL VÅR ONLINEBOKNING