fbpx

Ästad vingård

SVENSKT VIN

Svenskt vin i halland

På Ästad Vingård odlar vi ekologiska druvor och gör våra egna viner. Den största delen av druvorna gör vi mousserande vin av. Men när vädret varit bra och skördarna blivit stora gör vi även stilla viner.

Följ med på en guidad vandring på gården, ute bland rankorna på vinfältet och in i vineriet. Här berättar vi allt om hur vi odlar druvor i Halland och vårt sätt att göra vin. Efteråt kan du sjunka ner i en mjuk fåtölj med ett glas vin och blicka ut över ängarna. Eller utmana ditt smaksinne med vinprovning i vår vinkällare.

Skörd och gallring i vingården

SOLARIS, PINOT OCH CHARDONNAY

Druvan vi odlar heter Solaris. En grön druva som trivs bra i nordligt klimat och ger friska vita viner. År 2011 planterade vi 14.000 vinstockar på 1 hektar odlingsmark och efter tre växtår kunde vi plocka ut vår första riktiga skörd.

Odlingen är ekologisk och den största delen av skörden använder vi för att göra mousserande vin i traditionell stil. Får vi stora skördar gör vi även stilla viner till våra restauranger och provningar.

Sedan 2018 har vi också en kustnära odling i Morup. Här står 14.000 nyplanterade Solaris-stockar och några små experiment med Chardonnay och Pinot Noir!

Pengakullen, inlandsodling, 14.000 stockar

I flera decennier har det odlats spannmål och grödor i Pengakullens fina jordmån. Men sedan 2011 står här 14.000 stockar Solaris och vi har tagit ut skörd sen 2014. Den sydvästra sluttningen närmast gården får flest soltimmar och här trivs rankorna utmärkt.

Inlandsodlingens största utmaning är vårfrosten, där nattliga temperatursvängningar kan skada rankornas viktiga blomning. För att undvika frostskador har vi, precis som på många andra platser i Europa, ett automatiskt frostbevattningssystem som duschar rankorna i vatten så att de inte förfryser. Låter det lite motsägelsefullt? Häng med på en vingårdsvandring så förklarar vi allt om halländsk vinodling.

Morup, kustodling, 14.000 stockar

Vår nya odlingsplats ligger i Morup. Även om det bara skiljer ett par mil mellan Ästads inland och kusten vid Morup är skillnaden stor. Havet och det varma kustklimatet stabiliserar de värsta temperatursvängningarna på våren och kommer ge helt andra förutsättningar för druvorna att växa på. Här i Morup har vi planterat 14.000 stockar samt några mindre experiment med Chardonnay och Pinot Noir! Första planteringen gjordes i maj 2018. Andra planteringen gjordes i maj 2020. Första testskörden togs ut 2019.

 

”VÅRT stora fokus är Mousserande vin och det påverkar nästan varje arbetsmoment.”

Claes Bartoldsson – Vinmakare

Vinmakare Claes Bartoldsson

Claes Bartoldsson leder arbetet på vingården och har varit med sedan starten. Det är Claes som bestämmer när det är dags att binda skott, löva av, vilket gödsel som ska användas och när det är dags att plocka in skörden.

Helt ensam är han dock inte. I många år har han haft hjälp av Lars Torstensson, internationellt erkänd och prisbelönt flying winemaker. Idag arbetar han tillsammans med kollegorna Leonard, Vanessa och Gunvor och ser så till att druvorna mår bra, och att det blir gott vin i flaskorna.

Leonard och vanessa

Våra vänner Leonard och Vanessa har vi hittat i Tyskland. Vanessa är vinmakare medan Leonard är utbildad oenolog från vinutbildningarna på universitetet i Geisenheim. Efter att ha arbetat på vingårdar och i vinkällare nere i Europa bidrar de med massor av viktig kunskap och erfarenhet här på vingården.

vineriet

I vineriet blir druvorna till vin. Här pressar, jäser, lagrar och buteljerar vi. Det mesta av vårt vin får ligga på ståltank eftersom stålet ger minimal smakpåverkan “utifrån”. Vi vill ha vårt mousserande så rent som möjligt. Men vi har även olika franska ekfat för experiment och producerar separata viner varje skörd. Följ med på en vingårdsvandring för att kika närmare på druvpressar, ståltankar, ekfat, avstjälkningsmaskiner och allt vi använder här inne!

Våra viner

Ingen sommar är den andra lik och våra viner smakar olika beroende på hur växtåret har sett ut. Läs mer om våra viner och årgångar.

LÄS MER

Vandringar & provningar

Följ med på en guidad vingårdsvandring bland rankorna på fältet och in i vineriet. Här får du lära dig allt om vinodling i Halland.

LÄS MER

vingårdspaket

Boka ett Vingårdspaket och lär dig mer om ekologisk vinodling i Halland. Paketet innehåller vingårdsvandring, vinprovning, 4-rätters, övernattning och en härlig frukost.

VINGÅRDSPAKET

Vinsällskapet

Gå med i vårt vinsällskap för att få den senaste informationen om vårt vin!

VINSÄLLSKAPET

Boka ett besök på vår vingård

Är du intresserad av att besöka vår vingård? Kontakta oss på info@astadvingard.se alternativt på 0340-46061.

TILL VÅR ONLINEBOKNING