fbpx

Från grön mjölk

I flera generationer var Ästad Vingård ett småskaligt lantbruk med djur och odlingar på gården. Men livet på landet blev svårare på 1980-talet, särskilt för de mindre gårdarna.

För att få ekonomin att gå ihop ställde Rolf och Ann-Catrine Carlsson om till ekologisk mjölkproduktion, som en av de första gårdarna i landet. Det skulle dock dröja mer än 20 år innan konsumenterna på allvar efterfrågade ekologiskt i matbutikerna.

Genom att starta en mindre turistverksamhet på gården lyckades man behålla lantbruket och fick samtidigt fart på ekonomin. En enklare restaurang, ett litet spa och lantliga aktiviteter fick besökarna att trivas.

På bilden syns Mattias i restaurangköket.

 

Mattias som är kock på vår restaurang.
Porträtt av Daniel ute på vinodlingen.

till vita viner

I början av 2000-talet tog barnen Linda, Mattias och Daniel över gården med en längtan att återigen börja odla på markerna. Istället för sädesslag blev det vinrankor.

Idag står över 30.000 vinstockar planterade på gårdens ägor. Allra flest av druvan Solaris, men även några experiment med Chardonnay och Pinot Noir. Odlingen är helt ekologisk och av skörden görs främst mousserande vin, men ibland även stilla viner och en halländsk superlokal vinäger.

På bilden arbetar Daniel med vinskörden.

SPA OCH AVKOPPLING MITT I HALLAND

Ästad Vingård ligger mitt i det halländska inlandet, granne med de tolv naturreservaten i Åkulla Bokskogar. Den vackra naturen omkring vingården fungerade också som inspiration när det lilla spat byggdes ut till nya Sinnenas Spa, med exklusiva bastumiljöer och uppfriskande dopp både inomhus och utomhus.

Ljuden du hör i spat är delvis inspelade på plats ute i naturreservaten, och de lokala dofterna, inspirerade från skog och mark, har tagits fram i samarbete med professionella dofthus.

På bilden syns Linda bakom receptionsdisken.

 

 

Linda som arbetar på Ästad Vingård.

VINET, MATEN OCH SMAKERNA

Att bygga upp en vinodling som inte behöver skämmas för sig kostar blod, svett, tårar – och tid. Därför hittar du inte våra viner på Systembolaget riktigt än. Men för varje år blir skördarna allt större och vi serverar våra viner på vinprovningar, i Smakbaren på Sinnenas Spa och på våra restauranger Logen och ÄNG.

Väljer du förresten avsmakningsmenyn på restaurang ÄNG blir du serverad det bästa från gårdens nya KRAV-odlingar och annat gott som vi plockat från närliggande gårdar, skogar, sjöar och ängar.

På bilden syns Filip Gemzell, kökschef på ÄNG, ute bland grönsaksodlingarna.