Om Ästad Vingård

År 1985 tog Rolf och Ann-Catrine Carlsson över Ästad Gård från Rolfs föräldrar. Livet på landet var inte enkelt och lönsamheten för småskaligt jordbruk hade börjat dala. För att pröva något nytt styrde paret om verksamheten till ekologisk mjölkproduktion, och blev en av de första EKO-gårdarna i Sverige.

Nyfikna på landet

Parallellt startade de också en småskalig turistverksamhet med gårdscafé, restaurang och rum för övernattning. Svenskarna var kanske inte helt redo för ekologisk mjölk vid den här tiden, men turista på landet ville de. Bokningarna började snart strömma in.

Barnbarnen tar över

Efter att ha jobbat på gården sedan barnsben fick Linda, Mattias och Daniel ta över Ästad Gård 2010. Den gemensamma drömmen var att återigen börja odla på markerna, och få fler besökare till det vackra landskapet omkring Åkulla Bokskogar. Intresset för mat och smakupplevelser gjorde att Ästad Gård blev Ästad Vingård.

Mousserande viner

På Ästad Vingård odlas cirka 30.000 stockar av druvan Solaris, samt ett hundratal experiment på Chardonnay och Pinot Noir. Vi är övertygade om att Solaris gör sig allra bäst som mousserande vin och därför är varje arbetsmoment anpassat för att skapa ett så bra mousserande vin som möjligt. Odlingen är helt ekologisk och våra viner finns endast på Ästad Vingård.

Sinnenas Spa

På Ästad Vingård finns även Sinnenas Spa. En plats för avkoppling och nya intryck för våra besökare. Inspirationen är hämtad från naturreservaten Åkulla Bokskogar som finns omkring vingården. Autentiska ljud har spelats in i skogarna och de unika dofterna, som skapats tillsammans med doftexperter, är inspirerade av den lokala naturen.

Lokala smakupplevelser

På Ästad Vingård finns vår hotellrestaurang Logen samt Smakbaren i Sinnenas Spa. I så stor utsträckning som möjligt arbetar vi med lokala råvaror och smaker från trakten. I anslutning till Ästad Vingård finns även Restaurang ÄNG som serverar avsmakningsmeny.

Hållbart liv på landet

Ästad Vingård är en Svanenmärkt destination. Vår vinodling är ekologisk. Restaurang ÄNG är KRAV-märkt med två stjärnor. Cirka hälften av elektriciteten vi förbrukar kommer från våra egna solceller. Övrig elektricitet vi köper in klassas som grön el. Kör du elbil kan du ladda fordonet i våra laddstolpar.

Hållbarhet och landsbygdsutveckling är viktigt för oss. Med stöd från Europeiska Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling öppnade vi 2018 en ny hotellbyggnad med 24 rum och Sinnenas Spa, inspirerat av bokskogarna och naturreservaten omkring vår vingård.

BOKA ETT BESÖK PÅ ÄSTAD VINGÅRD

Lediga rum hittar du enklast i vår onlinebokning!

BOKA ONLINE
BOKA ONLINE