SVENSKT VIN FRÅN HALLAND

På Ästad Vingård odlar vi ekologiska druvor och gör våra egna viner. Druvorna odlas på en inlandsodling i Ästad och en kustodling i Morup. Den största delen av skörden gör vi mousserande vin av, enligt traditionell metod med andrajäsning på flaska.

VINGÅRDSVANDRINGAR

SOLARIS, PINOT NOIR OCH CHARDONNAY

Druvan vi odlar heter Solaris. En grön druva som trivs bra i vårt nordliga klimat och som ofta ger den höga syran vi behöver för vårt mousserande vin. År 2011 satte vi de första plantorna och idag har vi cirka 30.000 vinstockar fördelade på en inlandsodling samt en kustodling. Ute vid kusten står även några experiment med Chardonnay och Pinot Noir.

PENGAKULLEN, INLANDSODLING

Under flera decennier odlades det vete och grönsaker i Pengakullens fina jordmån. Men sedan 2011 står här 14.000 stockar Solaris. Jämfört med kustodlingen i Morup har Pengakullen ett betydligt tuffare klimat att tampas med. Men de svala somrarna gör att druvorna ofta får en hög syra och fina gröna toner i smaken.

MORUP, KUSTODLING

Tjugo minuter från Ästad finns vår kustodling i Morup. Här hjälper havet till att värma upp omgivningarna och odlingsmarken är en gammal havsbotten. I Morup står 14.000 Solaris-plantor samt några rader med Chardonnay och Pinot Noir.

”STÖRSTA DELEN AV SKÖRDEN BLIR MOUSSERANDE VIN. NÄR SKÖRDEN ÄR STOR GÖR VI ÄVEN STILLA VINER.”
Claes Bartoldsson – Vinmakare

VINMAKARE CLAES BARTOLDSSON

Claes Bartoldsson leder arbetet på vingården och har varit med sedan starten. Det är Claes som bestämmer när det är dags att binda skott, löva av, vilket gödsel som ska användas och när det är dags att plocka in skörden. Claes är också den som sover sämst när vårfrosten lurar om nätterna.

LEONARD OCH VANESSA

Våra vänner Leonard och Vanessa har lång erfarenhet från arbete på vingårdar och i vinkällare nere i Tyskland. Vanessa är vinmakare medan Leonard är oenolog från vinutbildningarna på universitetet i Geisenheim. Numera bor de i Halland och odlar vin hos oss!

VINERIET

I vineriet blir druvorna till vin. Här pressar, jäser, lagrar och buteljerar vi. Om vi väljer ståltank, franska ekfat eller betongägg beror lite på hur växtåret och skördens druvkvalitet ser ut. Men det är våra druvor, endast våra egna, som vi gör vin på.

BOKA ETT BESÖK PÅ ÄSTAD VINGÅRD

Lediga rum hittar du enklast i vår onlinebokning!

BOKA ONLINE
BOKA ONLINE