ÄSTAD VINGÅRD
Den här webbplatsen visar information om alkoholhaltiga drycker.
För att besöka den behöver du vara 20 år eller äldre.
This website contains information about alcoholic beverages.
To visit it, you must be 20 years or older.
Den här webbplatsen visar information om alkoholhaltiga drycker.
För att besöka den behöver du vara 20 år eller äldre.
This website contains information about alcoholic beverages.
To visit it, you must be 20 years or older.
På Ästad Vingård odlar vi ekologiska druvor och gör våra egna viner. Druvorna odlas på olika vingårdslägen, med skilda klimat och jordar. Den största delen av skörden gör vi mousserande vin av, enligt traditionell metod med andrajäsning på flaska.
GÅRDSFÖRSÄLJNING VINPROVNING
Varje år låter vi den största delen av skörden bli mousserande vin. Allt görs enligt traditionell metod, eller Champagne-metoden som den också kallas. Den allra första musten som rinner ur druvorna jäser vi på ståltank eller ekfat. Sen fortsätter vi med en andra jäsning på flaska i minst 18 månader innan vi degorgerar. Är skörden tillräckligt stor gör vi även stilla viner.
Solaris är en grön druva som trivs bra i vårt nordliga klimat och ofta ger den höga syran vi behöver för mousserande vin. År 2011 satte vi de första Solaris-stockarna.
Frühburgunder är en blå druva som är nära besläktad med Pinot Noir. Frühburgunder mognar dock tidigare på säsongen, vilket passar utmärkt för oss uppe i norr med kortare somrar och snabbare temperaturfall om hösten.


Under flera decennier odlades det vete och grönsaker på Pengakullen, som har en klassisk svensk jordbruksmark. Matjord med hög mullhalt på en väldränerad grusås. Sedan 2011 står här nu Solaris-stockar. Pengakullen är vår inlandsodling med ett varierat klimat och risk för stora temperatursvängningar över året.
Tjugo minuter från Ästad finns vår kustodling i Morup. Här är odlingsmarken en sandig havsbotten, som tvingar stockarnas rötter att kämpa sig långt ned i marken för att hitta näring. Havet stabiliserar temperaturen på odlingen över året, genom att dämpa risken för nattfrost och generera svalka under varma sommardagar. Morup ger oss ofta lättare viner med låg syra.


Strax bredvid vår vän Murre på Vingården i Klagshamn har vi fått möjlighet att arrendera mark. Här hittar vi en av de varmaste vinodlingarna i Sverige, med kustnära klimat och en kalkrik lätt lerjord. Kalken resulterar i en hög smakkoncentration och frisk syra.
”STÖRSTA DELEN AV SKÖRDEN BLIR MOUSSERANDE VIN. NÄR SKÖRDEN ÄR STOR GÖR VI ÄVEN STILLA VINER.”Claes Bartoldsson – Vinmakare

Claes Bartoldsson leder arbetet på vingården och har varit med sedan starten. Det är Claes som bestämmer när det är dags att binda skott, löva av, vilket gödsel som ska användas och när det är dags att plocka in skörden. Claes är också den som sover sämst när vårfrosten lurar om nätterna.
Våra vänner Leonard och Vanessa har lång erfarenhet från arbete på vingårdar och i vinkällare nere i Tyskland. Vanessa är vinmakare medan Leonard är oenolog från vinutbildningarna på universitetet i Geisenheim. Numera bor de i Halland och odlar vin hos oss!


I vineriet blir druvorna till vin. Här pressar, jäser, lagrar och buteljerar vi. Om vi väljer ståltank, franska ekfat eller betongägg beror lite på hur växtåret och skördens druvkvalitet ser ut. Men det är våra druvor, endast våra egna, som vi gör vin på.
Stanna över natt på Ästad Vingård, ät gott på våra restauranger, koppla av i Sinnenas Spa och prova svenskt vin. Vårt vingårdspaket ger dig allt och lite till. Finns även med avsmakningsmeny på ÄNG.

Ingen sommar är den andra lik! Läs mer om vinerna vi producerat genom åren.
Prova Ästad Vingårds viner på ekologiska druvor. Flera av våra viner finns på glas!
Boka ett paket och koppla av med en lugn stund på vingården.